Η απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Νέα Ηρακλείτσα

Με την παρουσία πλήθους πιστών, εορτάσθηκε και φέτος η εορτή της απόδοσης της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στον Ιερό Ναό της Μεγαλόχαρης στην Νέα Ηρακλείτσα, όπου και φυλάσσεται από το 1932 η Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης που βρέθηκε στην παλαιά Ηρακλείτσα της Ανατολικής Θράκης το έτος 1700.

Την παραμονή της εορτής, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Ελευθερουπόλεως Αρχιμανδρίτου κ. Χρυσοστόμου Μπένου και με την συμμετοχή πλειάδος Ιερέων της Μητροπόλεως. Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ο οποίος και εξήρε την θρησκευτικότητα του πιστού λαού της επαρχίας μας, που από νωρίς προσήλθε στον Ναό της Μεγαλόχαρης ώστε να λάβει την ευλογία της Παναγίας της Φανερωμένης. Μετά το πέρας του εσπερινού, τελέσθηκε η καθιερωμένη Αγρυπνία μιας και ο Ναός παρέμεινε καθ’ όλην την διάρκεια της νύκτας ανοικτός για τους ευλαβείς προσκυνητές.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, 23 Αυγούστου, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ενώ το απόγευμα της ιδίας ημέρας και μετά τον μεθέορτο εσπερινό, ακολούθησε η μεγαλοπρεπής λιτανεία της Ιεράς Εικόνος την οποίαν και παρακολούθησαν χιλιάδες πιστών που κατέκλισαν την Νέα Ηρακλείτσα. Στην κεντρική πλατεία και επί ειδικής προς τούτο ευπρεπισμένης εξέδρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας απευθύνθηκε με λόγο μεστό στον ευσεβή λαό που συνόδευε την λιτανεία στην οποίαν συμμετείχαν και οι πολιτειακές αρχές του Δήμου Παγγαίου με επικεφαλής τον Δήμαρχο κ. Φίλιππο Αναστασιάδη, τους Αντιδημάρχους και δημοτικούς Συμβούλους καθώς και τις Στρατιωτικές αρχές του Νομού. Από της θέσεως αυτής, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο εκφράζει τις ευχαριστίες του προς τον κ. Δήμαρχο καθώς και την Αντιδήμαρχο Ελευθερών κ. Μπενή για την πολύτιμη συνεργασία τους καθώς και τον Πολιτιστικό Σύλλογο ‘’Αγίου Γεωργίου’’ Νέας Ηρακλείτσας την Πρόεδρο κ. Γκιρίνη και τα ευγενή Μέλη, τόσο για την φιλοξενία τους κατά την εορταστική δεξίωση στην αίθουσα του Συλλόγου αλλά και για την παρουσία τους κατά την λιτανεία της Ιεράς Εικόνος.

About the Author