Η εορτή του Αγίου Χαραλάμπους στην Νέα Ηρακλείτσα

Με αισθήματα ευλαβείας, τιμήθηκε και εφέτος η ετήσια μνήμη του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του Θαυματουργού, στην ενορία της Νέας Ηρακλείτσης, απότμημα της κάρας του οποίου, φυλάσσεται από το 1924, στον Ιερό Ναό.

Την παραμονή της εορτής 9 Φεβρουαρίου, τελέσθηκε στον Ι. Ναό της Παναγίας της Φανερωμένης, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, με την παρουσία κληρικών της Μητροπόλεως μας. Την διακονία του ιερού κηρύγματος, ανέλαβε ο Ιεροκήρυξ της Ι.Μ. π. Θωμάς Ανδρέου ο οποίος και αναφέρθηκε στην έννοια του μαρτυρίου και της μαρτυρίας, μέσα στην συνείδηση της Εκκλησίας, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του Αγίου Χαραλάμπους, ως μια από τις πολλές περιπτώσεις μαρτύρων που η λήθη του χρόνου, δεν κατάφερε να εξασθενίσει η να εξαλείψει την μνήμη τους.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Σάββατο 10 Φεβρουαρίου, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου, τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, επί τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους του Θαυματουργού.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες πιστών, ο Σεβασμιώτατος, χειροτόνησε σε Διάκονο, τον κ. Χαράλαμπο Ζαπουνίδη, έγγαμο, πατέρα ενός τέκνου. Σε μια συγκινητική ομιλία, ο υποψήφιος Διάκονος μίλησε για τον πόθο του να Ιερωθεί, μοιράστηκε την αγωνία και τον προβληματισμό του για την υψηλή της Ιερωσύνης Διακονία, ενώ με ευγνωμοσύνη ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη για την εμπιστοσύνη που επέδειξε στο πρόσωπο του, προβαίνοντας στην εις Διάκονο χειροτονία του καθώς και όσους στήριξαν τον πόθο του αυτό, μεταξύ των οποίων τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως μας, Αρχιμανδρίτη κ. Χρυσόστομο, τον πνευματικό του πατέρα και Καθηγούμενο της Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Νικήσιανης, την ευλαβεστάτη σύζυγο του καθώς και τους οικείους του, οι οποίοι συγκινημένοι παρακολούθησαν την χειροτονία του νέου Διακόνου της Μητροπόλεως μας.

Εν συνεχεία, ο Σεβασμιώτατος, νουθέτησε με πατρικά λόγια τον υποψήφιο, αναφερόμενος στον πόθο του για την Ιεροσύνη, καθώς και στις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει στην ιερατική του πορεία.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, επακολούθησε εόρτιος δεξίωση στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου, «Άγιος Γεώργιος» Νέας Ηρακλείτσας, με την φροντίδα των μελών του, για όλους τους παρισταμένους πιστούς, κάτι για το οποίον η Ενορία ευχαριστεί δημοσία.

About the Author